top of page

Methodes


Op deze pagina worden de verschillende methodes die dynamisch testen omvat summier beschreven. Een uitgebreide beschrijving van de methodes is te vinden in ons onderzoeksverslag (Groot, Hurk van den & Kuiper, 2013).

 

Test-leer-hertest​
Deze methode geeft de logopedist inzicht in de vaardigheden die een kind in een testsituatie ontwikkelt, op welke wijze en waarom. Er wordt gekeken wat het kind leert van aangeboden hulp tijdens de leer-fase en wat het hiermee doet tijdens de hertest. De prestatie wordt dus niet vergeleken met een normgroep, maar met eigen, eerdere prestaties.

​

​Testing the limits​
Een andere methode is Testing the limits om te bepalen of het kind de taak en het daarbij behorende materiaal begrijpt. Het kan eveneens worden ingezet tijdens het testen met gestandaardiseerde tests en heeft als doel een overeenkomst te vinden tussen vaardigheden van het kind en de vaardigheden die het kind nodig heeft voor de testsituatie. Deze overeenkomsten geven inzicht in wat het kind weet en wat het begrijpt van de testinstructie/taak.

 

Gemedieerde Leerervaring
‘Gemedieerde leerervaring’ (MLE)  is een vorm van leren die optreedt wanneer een logopedist bemiddelt tussen leerling en leeromgeving. Bij de MLE benadering is er geen vaste volgorde die aangehouden dient te worden. De logopedist observeert hoe het kind leert, observeert problemen in het leerproces en richt zich op problemen tijdens het dynamisch testen. De reactie van het kind geeft het effect aan van de aangeboden hulp. MLE kan zowel opzichzelfstaand als gecombineerd worden met test-leer-hertest, MLE vindt dan plaats in de leerfase.

​Graduated Prompt Methode
Bij de ‘Graduated Prompt Methode’ (GPM) worden in hiërarchische volgorde zowel verbale als non-verbale cues gegeven aan het kind om tot de oplossing van de taak te komen. Hoe minder aanwijzingen het kind nodig heeft, hoe groter het leerpotentieel. GPM kan zowel opzichzelfstaand, tijdens test-leer-hertest als tijdens testing the limits worden ingezet.

​

​

​Opeenvolgend Cuen
Tenslotte kan er gebruik worden gemaakt van ‘Opeenvolgend cuen‘ deze methode wordt ingezet tijdens expressieve taken en kan opzichzelfstaand gebruikt worden. Hoewel deze methode bestaat uit zowel het geven van fonetische cues als semantische cues, is uit onderzoek gebleken dat de semantische cue relatief weinig ondersteuning biedt. Het aanbieden van fonetische cues, het geven van de initiale klank, is echter wel zeer effectief en daarom een goede manier om een kind te ondersteunen.

​

Er kunnen verschillende methodes toegepast worden bij een problematiek. De logopedist bepaalt welke methode het meest geschikt is.

bottom of page